Menu

Archief

Reisverslag maart 2014

Wat was het weer heerlijk om in onze crisisopvang Khaya Lihle in Zuid-Afrika te zijn!

In 2007 stond het huis half afgebouwd op het terrein van Catch Projects nabij East London. Een prachtig project voor naschoolse activiteiten voor kinderen uit het ernaast gelegen township Mzamomhle. Zo’n 500 kinderen komen hier wekelijks naar toe. Een topdag voor de jongensclub trok maar liefst 170 jongens en de meisjesclub 125.

In de crisisopvang, dat door onze Stichting KiCoBa wordt gesponsord, wonen momenteel 6 meisjes, waarvan 4 inmiddels aan pleegmoeder Phumla zijn toegewezen. Wij, mijn schoonzus Magda en ik, hebben tijdens ons verblijf het huis van binnen opgeknapt. De muren en deuren geschilderd, nieuw gordijn gemaakt, hout voor een nieuwe kast en een wasmachine  gekocht (voor 10 kinderen, waarvan 1 nog een bedplasser), 2e hands boekenkastjes voor op zolder. Een tafeltje met 4 stoelen konden naar boven na de aanschaf van een nieuwe eethoek met 6 stoelen. Nu kunnen de meisjes op zolder huiswerk maken en spelen. Aanschaf van nieuwe matrassen, kleding voor de 6 meisjes, schoenen en schooltas waren ook geen overbodige luxe.

KiCoBa, Kinderen Corrie Baas, staat voor kleinschalige kinderprojecten, voor educatie en gezondheidszorg. Door het grandioze bericht van De Kringloopwinkel de Groene Ezel in Heemskerk van hun gift ad € 4.300,--, konden we prachtige afspraken maken. In Catch kregen we te horen dat de huiswerkklas, die was opgericht voor 35 kinderen van de ‘farmschool’, was gestopt omdat de lerares niet meer betaald kon worden. Iedere dag werden de kinderen na school met een gesponsorde bus naar Catch gebracht en kregen daar 2 uur huiswerkbegeleiding, deden mee aan de activiteiten en genoten van een maaltijd. Hun ouders werken op het land of zijn ongeletterd en kunnen de kinderen niet helpen. Ter plekke hebben we de toezegging gedaan voor het salaris van de leerkracht in te staan, zodat na de paasvakantie de klas weer opnieuw kan starten.

Ook heb ik een ontwerp gemaakt voor het maken van keukenkastjes. De woonkamer is een kleine ruimte waar de keuken bestaat uit een gasfornuis en een stalen keukenblad dat wordt ondersteund door een houten raamwerk tegen doorzakken, en een kraan voor koud water. We hebben de plaatselijke timmerman opdracht gegeven offerte te maken.

We zijn ontzettend dankbaar voor alle mensen die op een of andere wijze een financiële bijdrage leveren, waardoor wij o.a. op deze manier hulp kunnen verlenen. Wij werken op vrijwillige basis zonder overheadkosten, met rechtstreekse contacten en financiële controle.

Maria Rosenhart- van der Reep, vz Stichting KiCoBa.