Reisverslag Sri Lanka januari 2017

Fien en Tijn
Fien en Tijn spaarden. Zo konden nieuwe lakens gekocht worden

Wat een super leuke verrassing als een dag voor ons vertrek naar Sri Lanka Fien en Tijn hun spaargeld komen brengen. ‘Gespaard voor de arme kinderen die het niet zo goed hebben als wij!’ We beloven ter plekke te kijken wat het hardst nodig is.

Kicoba was in januari op bezoek bij drie kinderprojecten in Sri Lanka. Ook Inge, bestuurslid van Stichting Thuis en Toekomst (lees meer…) die daar micro-kredietprojecten steunt, gaat met ons mee.

Anuradha en Chooty

Na een lange vermoeiende reis, worden we op het vliegveld Colombo hartelijk ontvangen door Anuradha en Chooty die een jongenshuis vlakbij Negombo leiden. In het huis wonen twintig jongens tussen de 6 en 16 jaar. Allen zijn via de Voogdijraad daar geplaatst.Na school geeft Anuradha individueel bijles en verzorgt zij de administratie. Slechts drie dames runnen het huis, waarvan twee intern wonen. Zij vertellen ons dat ze worden verplicht een vierde persoon aan te nemen die ook intern bij de jongens woont. Omdat daar geen geld voor is lopen ze de kans kinderen weg te moeten sturen. Gelukkig konden we de toezegging doen daar financieel voor in te staan.

Als de jongens uit school komen is het een feest van jewelste
Als de jongens uit school komen is het een feest van jewelste

Als de jongens uit school komen is het een feest van jewelste vanwege de meegebrachte lego en kleding. Als dank worden we verrast met dansjes. Als afscheid trakteren wij hun op een ijsje.

De andere dag reizen we door naar Polonnaruwa voor een bijeenkomst met de veertig meisjes die gesteund worden met een beursje. Zij wonen verspreid op het platteland, komen uit kansarme gezinnen, en kunnen dankzij de beursjes, die Kicoba en S2T hen geeft, naar school. Het wordt een warme ontvangst. Een groot feest volgt met sprekers, dansers en als hoogtepunt het uitreiken van de studiepakketten met stof voor een nieuw uniform!

Uitrijking van de schoolpakketten
Uitreiking van de schoolpakketten. De meisjes laten zien wat ze kunnen.

 

Kicoba helpt kinderen met een verstandelijke beperking in Sri Lanka
Kicoba helpt kinderen met een verstandelijke beperking in Sri Lanka

Het volgende project dat we bezoeken is Metta Daycare.

persoonlijke begeleiding
Persoonlijke begeleiding/les van de kinderen

Metta Daycare is een dagopvang voor kinderen met een geestelijke beperking. Momenteel zijn er zeventien kinderen vanaf 8.30 uur tot 15.45 uur aanwezig. Ze worden met een bus op een paar punten langs de weg opgehaald en in de middag weer teruggebracht. De dag dat wij er waren, zijn er tien kinderen omdat een aantal ouders hun kinderen bij slecht weer, regen, niet naar de ophaalplek brengen. Een doof meisje, een bijna blind meisje en een autistisch jongetje waren daar ook aanwezig. De andere kinderen hebben het syndroom van Down.

De logopediste werkt individueel met de kinderen. Ook is er drie dagen per week een Nederlandse orthopedagoge aanwezig die Sri Lankaans spreekt. Kicoba steunt financieel de leerkrachten.

logopediste
Aanwezig zijn drie leerkrachten en 1 keer per week een logopediste.

Zij worden niet door de Overheid betaald. Zonder leerkrachten geen opvang en begeleiding. Deze groep kinderen zijn vaak door onwetendheid de ‘verdoemden’ in de maatschappij. Metta Daycare probeert dit o.a. te doorbreken door voorlichting aan de ouders.

In de ochtend wordt les gegeven, daarna gegeten en uitgerust. Dan volgen wat lichamelijke activiteiten. Ook is er in de middag een lesprogramma. Kinderen hebben een schooluniform aan. Later mochten ze zich omkleden om dansjes voor ons te doen en deden dit vol overgave. We werden verrast met het liedje: ‘In de maneschijn…’ Na het optreden van de kinderen werden we uitgenodigd voor een maaltijd waar wij op Sri Lankaanse manier (met de handen) aten. Tijdens het eten vertelde Gerard de Jong, coördinator Carelanka, over het ontstaan van het project (lees meer…).

Inge en een IpadDe kinderen reageerden enthousiast op de iPad die Inge had meegenomen. Ze liet via eenvoudige apps een leerprogramma zien waar kinderen met begeleiding actief mee bezig kunnen zijn.

afsluiting bezoek met groepsfoto
Als afsluiting van ons bezoek werd er een groepsfoto gemaakt met Gerard de Jong, Maria van der Reep en Magda Buijs

Met vriendelijke groeten,

Maria van der Reep vz en Magda Buijs secr.